Δήμαρχοι στη Θεσσαλονίκη: Αυτοί είναι οι έξι νέοι χώροι μετεγκατάστασης προσφύγων που προτείνουν

11 Φεβρουαρίου 201619:53

Εξι νέους χώρους μετεγκατάστασης προσφύγων προτείνουν οι δήμαρχοι στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, προτείνονται το στρατόπεδο 561 Τάγματος Πεζικού στη Θέρμη, ο χώρος του πρώην 424 στη Θεσσαλονίκη, η περιοχή που βρίσκεται δίπλα στο γήπεδο ποδοσφαίρου Θερμαϊκού ιδιοκτησίας ΓΑΙΑ ΟΣΕ, το τμήμα έκτασης ιδιοκτησίας ΓΑΙΑ ΟΣΕ στην περιοχή της Μενεμένης, η αποθήκη 9 μέσα στο λιμάνι αλλά και το πρώην εργοστάσιο ΥΦΑΝΕΤ.

Σύμφωνα με τους δημάρχους οι χώροι αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κέντρα υποδοχής και μετεγκατάστασης προσφύγων στη Θεσσαλονίκη, όπως τόνισαν μετά την έκτακτη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ).

Σε Πρωθυπουργό και αρμόδιους Υπουργούς οι προτάσεις

Στη συνεδρίαση κλήθηκαν και οι δήμαρχοι του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, ενώ οι προτάσεις στέλνονται στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη, στον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμένο, όπως επίσης στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Νικόλαο Τόσκα και Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή, καθώς επίσης στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, αλλά και στην υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά.

Στην ανακοίνωση των αυτοδιοικητικών τονίζεται πως “θα πρέπει να δημιουργηθούν περισσότερα του ενός κέντρα δεύτερης υποδοχής για λόγους λειτουργικούς, καλύτερης διοίκησης – διαχείρισης, ασφάλειας και προπαντός για λόγους αποδοχής – συναίνεσης των τοπικών κοινωνιών αφού θα υπάρξει διασπορά”.

Οι δήμαρχοι ζητούν “γραπτή ενημέρωση και δεσμεύσεις από την Πολιτεία για ζητήματα της οργάνωσης, λειτουργίας, διατροφής, υγιεινής τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά των κέντρων, στελέχωσης, ασφάλειας, φύλαξης”.

Συνεδριάζουν εκ νεου αύριο

Η ΠΕΔΚΜ θα συνεδριάσει και πάλι αύριο, Παρασκευή, στις 12 μ.μ., για τα κέντρα υποδοχής και μετεγκατάστασης προσφύγων.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι δήμαρχοι επιφυλάσσονται να συμπληρώσουν την πρόταση τους, ενώ αναμένουν συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς για την αντιμετώπιση του θέματος.

Συνεχίζεται η κατάληψη στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η κατάληψη στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά, από κατοίκους που αντιδρούν στη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων.«Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε τη δημιουργία του κέντρου στην περιοχή μας» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της επιτροπής αγώνα κατοίκων κ.Διαμαντόπουλος προσθέτοντας ότι, κάθε απόγευμα συνεδριάζει η επιτροπή και αποφασίζει το πλάνο των κινητοποιήσεων.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Αρθρογράφος

mm
Ανδριανή Λοϊζίδου
Η Ανδριανή έχει σπουδάσει Δημοσιογραφία και Νομική στο Cambridge της Αγγλίας. Έχει δουλέψει σε διεθνούς φήμης εκδοτικούς οίκους και έχει διδάξει Αγγλικό Δίκαιο σε Ακαδημαϊκό επίπεδο.