Εγκαίνια της έκθεσης «Η Αγία Σοφία των αδελφών Fossati, μέσα από την Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ»

9 Ιουνίου 201808:53

Στη παραδοσιακό οικισμό της Νικήτης Χαλκιδικής, στο παλιό πέτρινο σχολείο του χωριού, που πλέον στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο, οι επισκέπτες του δημοφιλούς τουριστικού προορισμού έχουν από σήμερα την ευκαιρία να ταξιδεύσουν στην Κωνσταντινούπολη μέσα από μία σπάνια συλλογή 22 έγχρωμων λιθογραφιών του Γκασπάρ Φοσάτι, που απεικονίζουν τον ναό της Αγίας Σοφίας και τον περιβάλλοντα χώρο του. Τα εξαιρετικά αυτά έργα τέχνης φιλοτεχνήθηκαν στο πλαίσιο των εργασιών αποκατάστασης (1847-1849) σε αυτό το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από τους Ιταλοελβετούς αρχιτέκτονες Γκασπάρ και Τζιουζέπε Φοσάτι.

Η περιοδική έκθεση με τίτλο «Η Αγία Σοφία των αδελφών Fossati, μέσα από την Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ» που εγκαινιάστηκε απόψε, παρουσιάζει, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής ΒΚΠ-ΑΠΘ, καθ. Ιωάννη Τζιφόπουλο ένα καίριο ιστορικό γεγονός: «Πριν από περίπου 170 χρόνια, οι αδελφοί Φοσάτι, με την αναστηλωτική και σωστική τους εργασία διέσωσαν κυριολεκτικά από την επερχόμενη κατάρρευση, τον ναό της του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, που ανακηρύχθηκε μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Από τη λεπτομερή καταγραφή της διαδικασίας αυτής και τα σχέδια των αδελφών Φοσάτι, προέκυψαν οι είκοσι δύο λιθογραφίες της Τρικογλείου Βιβλιοθήκης του ευπατρίδη ελληνοαιγυπτιώτη Ιωάννη Τρικόγλου, ο οποίος δώρισε τη βιβλιοθήκη του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο τη δεκαετία του 1960 και έκτοτε αποτελεί την κορωνίδα των συλλογών της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου».

Η διοργάνωση της έκθεσης έγινε από τον δήμο Σιθωνίας, σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και την Αγιορειτική Εστία. «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που το φετινό καλοκαίρι φιλοξενούμε στους χώρους του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Νικήτης, μια εμβληματική έκθεση που αναδεικνύει την παγκόσμια κληρονομιά. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε κάθε φορά σε κατοίκους και επισκέπτες, ένα ευρύ φάσμα δράσεων υψηλής πνευματικής και καλλιτεχνικής στάθμης, που να διαπνέονται παράλληλα από το πνεύμα κορυφαίων συνεργασιών, όπως αυτή με τη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και την Αγιορείτικη Εστία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σιθωνίας, Γιάννης Τζίτζιος.

 

«Σήμερα η ΒΚΠ-ΑΠΘ περιλαμβάνει την Κεντρική Βιβλιοθήκη και 45 περιφερειακές βιβλιοθήκες σχολών, τμημάτων και τομέων. Διαθέτει 2.500 θέσεις ανάγνωσης και εξυπηρετεί τις ανάγκες των περίπου 70.000 μελών ΔΕΠ, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του ΑΠΘ. Διαθέτει πάνω από 1.300.000 τεκμήρια. Στις συλλογές μας μπορεί κανείς να βρει βιβλιακό και μη, υλικό, σπάνιες εκδόσεις και χειρόγραφα που χρονολογούνται από τον 15 αιώνα», ανέφερε η προϊσταμένη διεύθυνσης Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης ΑΠΘ, Κατερίνα Νάστα.

Η έκθεση, που στοχεύει αφενός στην προβολή του υλικού της Τρικογλείου Βιβλιοθήκης και αφετέρου στην ανάδειξη του πάντοτε επίκαιρου ζητήματος της προστασίας των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις, τις αρχές της UNESCO και άλλων διεθνών οργανισμών, θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2018 (καθημερινά: 10.00-13.00 και 20.00-23.00), ώστε να έχουν την ευκαιρία να την επισκεφθούν και σχολεία της περιοχής

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr