Ένταση Δένδια – Τσαβούσογλου στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ – Αποχώρησε ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών

3 Απριλίου 202011:34

Ένταση σημειώθηκε χθες κατά τη διάρκεια της υπουργικής συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που λόγω του κορονοϊού πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, όταν ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου επανέλαβε ορισμένες από τις ανυπόστατες κατηγορίες εναντίον της Ελλάδος, αναφορικά με τη στάση της στο θέμα του υβριδικού πολέμου που εξαπέλυσε η χώρα του σε βάρος μας όλο τον Μάρτιο με αιχμή του δόρατος τους παράνομους μετανάστες, για να λάβει άμεση απάντηση από τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια. Ακόλούθως ο Τούρκος επίσημος ζήτησε να δευτερολογήσει, κάτι που δεν προβλέπεται από τη διαδικασία του ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα να σηκωθεί από την καρέκλα του και να αποχωρήσει πρόωρα από την τηλεδιάσκεψη.

            Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μόλις τέλειωσε την ιταμή και ψευδή λεκτική επίθεσή του σε βάρος της Ελλάδος ο Ν.Δένδιας ζήτησε και έλαβε τον λόγο ενημερώνοντας του Συμμάχους ότι, μεταξύ άλλων, η Ελλάδα δέχθηκε μια χωρίς προηγούμενο ενορχηστρωμένη επίθεση στα σύνορά της με παράλληλη εκστρατεία παραπληροφόρησης. Μεθοδεύσεις που καταστρατηγούν με τον πλέον προφανή τρόπο τις αξίες της Συμμαχίας, όπως τόνισε. Και πρόσθεσε: «Όλοι οι σύμμαχοι δικαιούνται να ζητούν την αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ, με την προϋπόθεση ωστόσο ότι οι ίδιοι θα τιμούν τις δεσμεύσεις τους».

Τότε, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου σηκώθηκε  από τη θέση του χωρίς να περιμένει το κλείσιμο της συζήτησης από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ J. Stoltenberg. Ζήτησε μάλιστα να προβεί στη δευτερολογία του ως τελευταίος ομιλητής, αλλά η Γραμματεία του ΝΑΤΟ του ξεκαθάρισε ότι δεν προβλέπεται από τη διαδικασία.

Επί του περιεχομένου της συνόδου τώρα, σύμφωνα και με τη γραπτή δήλωση του Έλληνα ΥΠΕΞ μετά το πέρας της, «Εξετάσθηκε ενδελεχώς ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει το ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, μέσω της σημαντικής τεχνογνωσίας του σε θέματα αλυσίδων εφοδιασμού, σχεδιασμού πολιτικής προστασίας αλλά και διαχείρισης κρίσεων.

Συζητήσαμε, ακόμα, για τη δυνατότητα αύξησης της συμβολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των ροών παράτυπης μετανάστευσης, υπό το φως της πρόσφατης έξαρσης των ροών προς τη χώρα μας. Λαμβάνοντας, μάλιστα, υπόψιν την πανδημία του κορωνοιού, η οποία προσθέτει ένα επιπλέον δεδομένο στην αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης μετακίνησης ανθρώπων. Αναφέρθηκα, επίσης, στις πρόσφατες εξελίξεις στον Έβρο και στην εργαλειοποίηση ανθρώπων, η οποία υπονομεύει τις αξίες της Συμμαχίας». Επί του ζητήματος αυτού δεν ελήφθη κάποια απόφαση, τουλάχιστον σήμερα.

Ακόμη στη σύνοδο εξετάσθηκε η κατάσταση στη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, καθώς και οι εξελίξεις στη Γεωργία και την Ουκρανία, για τις οποίες η ελληνική πλευρά εξέφρασε τη στήριξη της χώρας μας στην ευρωατλαντική τους προοπτική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αύριο ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα συμμετάσχει από την Αθήνα, σε άτυπη τηλεδιάσκεψη των ομολόγων του της ΕΕ, που θα εστιάσουν στις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του ιού Covid-19, με έμφαση τη συνεργασία της ΕΕ με τρίτες χώρες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της και τον περιορισμό της εξαπλώσεώς της. Επίσης θα συζητηθεί ο στενότερος συντονισμός για τον επαναπατρισμό Ευρωπαίων πολιτών και την αντιμετώπιση της παραπληροφορήσεως και της διασποράς ψευδών ειδήσεων, σε βάρος της ΕΕ.

 

L&O

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr