Έξι μέτρα – «ανάσα» για τους δανειολήπτες

23 Φεβρουαρίου 201313:35

Μέτρα διευκόλυνσης για χιλιάδες δανειολήπτες απεργάζεται η κυβέρνηση ύστερα από τις πιέσεις που δέχεται από το ΔΝΤ σχετικώς με το «κούρεμα» που πρέπει να γίνει για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές 500.000 ιδιωτών και επιχειρήσεων.

Κυβερνητική πηγή σημειώνει ότι σε πρώτη φάση θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση που αφορά στους δανειολήπτες που έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια. Η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί ως το τέλος Μαρτίου με το σκεπτικό να εξυπηρετηθούν όσοι δεν μπορούν να είναι συνεπείς στις τραπεζικές τους υποχρεώσεις, εξαιτίας των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις που έχουν υποστεί το τελευταίο διάστημα.

Η νομοθετική ρύθμιση θα περιλαμβάνει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο». Η ρύθμιση αφορά σε όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, αλλά και σε όσους έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας ενώ υπολογίζεται, ότι περισσότεροι από 200.000 δανειολήπτες θα ενταχθούν σ’ αυτή.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα «κόκκινα» δάνεια φτάνουν στο 21,4% από 10% που ήταν πριν τρία χρόνια. Ενώ, όπως υποστηρίζουν τραπεζικά στελέχη, το ποσοστό αυτό φτάνει πάνω από το 40% αν συνυπολογιστούν και αυτά που βρίσκονται λίγο πριν από την «επισφάλεια».

Η ρύθμιση για τα στεγαστικά δάνεια προβλέπει:
– «Πάγωμα» δόσης δανείου για 2 έτη.
– Πληρωμή μόνο των τόκων με επιτόκιο 1,5%.
– Ειδικές ρυθμίσεις για άνεργους, πολύτεκνους και ανάπηρους.
Προϋποθέσεις για υπαγωγή στη ρύθμιση:
– Εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ. Να είναι μειωμένο κατά 35% σε σχέση με το εισόδημα του 2010.
– Αντικειμενική αξία της 1ης κατοικίας μέχρι 180.000 ευρώ.
– Απαιτείται σύμφωνη γνώμη του 50% + 1 των πιστωτών και όχι η ομόφωνη γνώμη αυτών.
– Όσοι προσφεύγουν στη δικαιοσύνη θα πρέπει να καταβάλουν τμήμα της οφειλόμενης δόσης μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.
Πηγή : newsbomb.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr