Οι εκλογές των διαψεύσεων: Ο Τσίπρας έχει μεγάλη ευκαιρία

22 Σεπτεμβρίου 201512:40

Του Κώστα Βενιζέλου

Εκλογές πολλών διαψεύσεων ήταν οι προχθεσινές στην Ελλάδα. Διαψεύστηκαν οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες αντί να «αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα στη δεδομένη στιγμή», να αποτελούν εργαλείο για αξιολόγηση των τάσεων στην κοινωνία, χρησιμοποιούνται για να διαμορφώνουν κοινή γνώμη.

Χρησιμοποιούνται για επιβάλλουν εν πολλοίς εκλογικά αποτελέσματα επιμένοντας μέχρι την υστάτη για ντέρμπι που τελικά αποδείχθηκε περίπατος. Τα αποτελέσματα των προχθεσινών εκλογών διέψευσαν και τις προσδοκίες όσων επένδυσαν πως θα έκλεινε θορυβωδώς μάλιστα, η παρουσία Τσίπρα στη διακυβέρνηση ως μια «αριστερή παρένθεση». Το αποτέλεσμα μετέτρεψε το «πρώτη φορά αριστερά» σε «δεύτερη φορά αριστερά».

Ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε επειδή οι πολίτες πρωτίστως θεωρούν πως στο πρόσωπο του αντιπροσωπεύεται το νέο που εκφράζει την ανάγκη για ρήξη με το παλιό πολιτικό σύστημα, το οποίο κυβερνούσε για 40 χρόνια και οδήγησε τη χώρα στον πάτο. Ο ίδιος όσο και η αριστερά δεν έχουν σχέση με τα διαπλεκόμενα και την κουλτούρα των υπόγειων μιζών και αυτό θεωρήθηκε από τους πολίτες ως ηθικό πλεονέκτημα. Σημειώνεται πως ο πολιτικός αυτός χώρος δεν κυβέρνησε ποτέ στο παρελθόν και δεν είχε ως εκ τούτου σχέσεις με τους πελατειακούς μηχανισμούς της διαφθοράς. Το ζητούμενο είναι να αποφύγει αυτά τα μονοπάτια τώρα που κυβερνά και να τα πολεμήσει. Ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές καθώς οι πολίτες θεωρούν πως με την εφαρμογή του μνημονίου θα προσπαθήσει το κοινωνικό κόστος να μην το αναλάβουν οι αδύνατοι αλλά να κατανεμηθεί κατά τρόπο δίκαιο. Σίγουρα η επόμενη περίοδος, τα επόμενα χρόνια, δεν θα είναι εύκολα και το φορτίο θα είναι μεγάλο, κυρίως, για τα κατώτερα στρώματα της κοινωνίας.

Από την πρώτη εκλογική νίκη του Αλέξη Τσίπρα, τον περασμένο Ιανουάριο και εντεύθεν συνέβησαν πολλά και υπήρξαν ανατροπές. Υπήρξε σαφέστατα μια στροφή στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ με τη συμφωνία για νέα μνημονιακή σύμβαση. Αν και η προσέγγιση ήταν και είναι πως τα μνημόνια αναπαράγουν αδιέξοδα και καταστούν τις χώρες αποικίες χρέους, είναι προφανές πως οι δανειστές κινήθηκαν με τρόπο ώστε να μην αφήσουν διεξόδους στην Ελλάδα. Το δίλημμα ήταν είτε συμφωνία είτε οικονομικός στραγγαλισμός της χώρας. Η διαχείριση στο επτάμηνο δεν ήταν η καλύτερη καθώς πιστώθηκαν οι δανειστές με «πολιτικό ορθολογισμό» και με «ευαισθησίες». Αυτό έδειξε έλλειψη πολιτικού ρεαλισμού. Έγιναν λάθη, η καθυστέρηση που σημειώθηκε και η αναβλητικότητα περιόρισε τις επιλογές και είχε επιπτώσεις στην οικονομία. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε είναι κακή και αδιέξοδη, όμως η ελληνική κοινωνία εμπιστεύεται τον Τσίπρα για να διαχειριστεί την επόμενη ημέρα με την ελπίδα πως θα έλθουν καλύτερες μέρες.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει μια μεγάλη ευκαιρία, έχοντας ως εφόδιο στο οπλοστάσιο την εμπιστοσύνη των πολιτών. Σήμερα είναι πιο ώριμος πολιτικά, προσγειωμένος και πιο έτοιμος για τη μεγάλη προσπάθεια, διατηρώντας τα δικά του πολιτικά χαρακτηριστικά, που είναι και η προίκα της νίκης του.

Πηγή: mignatiou.com

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr