Καιρός για… ήρωες

7 Σεπτεμβρίου 201412:39

Σε μια εποχή που απαιτείται όλο και μεγαλύτερος… ηρωισμός για να ασχοληθεί κανείς σοβαρά με την τέχνη και τον πολιτισμό, η θεματική του φετινού «Πεδίου Δράσης Κόδρα», το οποίο εγκαινιάζεται στις 12 Σεπτεμβρίου, φαίνεται αν μη τι άλλο επίκαιρη.

Η πολύπτυχη εικαστική διοργάνωση δίνει βήμα στους δημιουργούς, διοργανώνοντας μάλιστα φέτος το πρώτο residency, με τέσσερις εικαστικούς οι οποίοι προέκυψαν έπειτα από επιλογή, φιλοξενήθηκαν για ένα μήνα -το residency ολοκληρώνεται με την έναρξη των εκθέσεων- δούλεψαν στους κοιτώνες του χώρου του Κόδρα και θα παρουσιάσουν τα έργα τους στις εκθέσεις της διοργάνωσης. Ακόμη, σε αυτήν τη διοργάνωση γίνεται ακόμη πιο ορατή η προσπάθεια να διευρυνθεί η δράση της στον αστικό ιστό της πόλης, με πολλές συνέργειες και παρουσίαση εκθέσεών της σε μεγάλα κεντρικά μουσεία της πόλης.

Προτεραιότητα για τον κεντρικό επιμελητή της έκθεσης Δημήτρη Μιχάλαρο, άλλωστε, ήταν από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε χρέη καλλιτεχνικού διευθυντή η εξωστρέφεια του θεσμού. Ο κ. Μιχάλαρος δεν δίστασε να εκφράσει στον «ΑτΚ» τον προβληματισμό του για το ίδιο το μέλλον του θεσμού, καθώς η κύρια πηγή χρηματοδότησής του είναι το ΕΣΠΑ, και μετά το 2015 οπότε και ολοκληρώνεται το τρέχον πρόγραμμα, τίθεται ζήτημα ακόμη και ύπαρξης της διοργάνωσης. «Πρέπει να σκεφτούμε όλοι οι φορείς πολύ σοβαρά τι είναι αυτό που θέλουμε από τον πολιτισμό. Το πρόβλημα της χρηματοδότησης και της εξασφάλισης πόρων είναι κάτι που αφορά σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό πολλούς φορείς σας και εμάς. Αν δεν εξασφαλίσουμε αντίστοιχη χρηματοδότηση και για μετά το 2015, διατηρώ πολλές επιφυλάξεις για τη συνέχιση των δράσεών μας. Χωρίς την αντίστοιχη χρηματοδότηση είναι δύσκολο να διατηρήσει την αξιοπιστία της μια μεγάλη διοργάνωση σαν και αυτή. Με την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω και τους εθελοντές μας, οι οποίοι ειδικά σε δύσκολους καιρούς σαν αυτούς που διανύουμε, συνεισφέρουν σημαντικά στο έργο μας», επισημαίνει ο ίδιος. Στο Πεδίο Δράσης Κόδρα θα συμμετάσχουν φέτος περίπου 100 εθελοντές, ενώ είχαν υποβληθεί. 130 αιτήσεις.

Οσο για το ρόλο της τέχνης ειδικά σήμερα, ο κ. Μιχάλαρος θεωρεί ότι είναι σημαντικός και κρίσιμος, καθώς η τέχνη είναι άκρως δημοκρατική, απευθύνεται σε όλους και μπορεί να εκφράσει όλους.

«Χρειάζομαι έναν ήρωα»

Εξηγώντας στον «ΑτΚ» η συντονίστρια του Πεδίου Δράσης Κόδρα και κεντρική επιμελήτρια Ανθή Αργυρίου το θεματικό σημείο εκκίνησης για τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες, τονίζει: «Ουσιαστικά καλούμε τους καλλιτέχνες να αναρωτηθούν, να αναζητήσουν και να διερευνήσουν το παράδειγμα του ήρωα. Η ηρωική μορφή ως μορφή – πρότυπο, οι τρόποι αναπαράστασης, επομένως τα σύμβολα, τα εμβλήματα, οι αποκαθηλώσεις και όλα αυτά είναι σημεία – τομές, κομμάτια μιας ιστορικής παράδοσης, τα οποία θεωρούμε πολύ σημαντικά και, ίσως, στη σημερινή συγκυρία βαραίνει ακόμη περισσότερο η σχέση που έχουμε αναπτύξει με αυτά. Θελήσαμε να δούμε ποιες είναι οι αποσκευές – μεταφορικά μιλώντας – που φέρουμε σήμερα, τα εφόδια που θα κρατήσουμε μέσα στην περίοδο κρίσης που διανύουμε και η οποία μεταμορφώνει εμάς τους ίδιους. Οι πολύτιμές μας ύλες από το παρελθόν μας, η ιστορία μας, ατομική αλλά και συλλογική. Εκεί αναφέρεται και ο υπότιτλος του θέματος ”Πολύτιμες ύλες σε σπουδαίους καιρούς”».

Οι πολύτιμες ύλες που αναφέρονται και στον υπότιτλο του Πεδίου Δράσης Κόδρα αναφέρονται, για τον κ. Μιχάλαρο, στο απόθεμα μνημών και ερεθισμάτων που έχουμε δεχθεί από την παιδική μας ηλικία ακόμη αλλά και στο συλλογικό φαντασιακό, απ’ όπου αντλούμε τις εικόνες, έννοιες και σύμβολα αναφορικά με το παράδειγμα του ήρωα.

Αραγε πόσο ηρωικό είναι να ασχολείται κανείς με την τέχνη σοβαρά σήμερα; Να αποφασίζει, ακόμη ένας νέος άνθρωπος, να γίνει καλλιτέχνης μέσα στη σημερινή οικονομική και κοινωνική συγκυρία; Η κ. Αργυρίου απαντά ξεκάθαρα: «Οι περισσότεροι που επιμένουν να ασχολούνται με την τέχνη και τον πολιτισμό διακατέχονται, όχι, ίσως, από ηρωική τάση, αλλά από σίγουρα από κάτι που μοιάζει με …”μανία”. Απαιτείται πολύ μεγάλη επιμονή, υπομονή και δυνατό κίνητρο. Αν υπάρχει, βέβαια, κάτι ελπιδοφόρο, τότε αυτό είναι η πλούσια εικαστική παραγωγή από νέους δημιουργούς», καταλήγει.

Οι εκθέσεις

Ο φετινός προγραμματισμός θέλει το Kόδρα Fresh, την ομαδική έκθεση 34 νέων εικαστικών με τίτλο «Οι ήρωες πέθαναν. Ζήτω οι ήρωες!» να πραγματοποιείται παράλληλα στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (17 Σεπτεμβρίου – 4 Οκτωβρίου), ενώ ατομικές της κεντρικής θεματικής του Αλέξανδρου Καλκαμάνου θα φιλοξενηθεί στο Λουτρά Παράδεισος (Μπέη Χαμάμ) και της Εριφύλλης Μπάλλα στην Αρχαία Αγορά (14 Σεπτεμβρίου – 5 Οκτωβρίου). Παράλληλα, ατομικές εκθέσεις των Ράνια Μπέλλου και Κώστα Χριστόπουλου, ομαδική έκθεση με τίτλο «Πολύτιμες ύλες σε σπουδαίους καιρούς» και περφόρμανς τη βραδιά των εγκαινίων (12 Σεπτεμβρίου), με τίτλο «Θεσσαλονίκη ανάμεσα» θα πραγματοποιηθεί στους κοιτώνες του πρώην στρατοπέδου Κόδρα, σε επιμέλεια Δημήτρη Μιχάλαρου, Ανθής Αργυρίου και του έτερου κεντρικού επιμελητής Παναγή Κουτσοκώστα. Παράλληλα, την ίδια μέρα εγκαινιάζεται ομαδική έκθεση των φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, σε επιμέλεια Βασίλη Βασιλακάκη στο Διοικητήριο του πρώην στρατοπέδου Κόδρα, ενώ στο Πολύγωνο θα λειτουργήσει το παράλληλο πρόγραμμα με την ατομική έκθεση του Κωστή Σπανόπουλου («Super food»), σε επιμέλεια Μάρως Ψύρρα, και με γιορτή των εθελοντών στις εκδηλώσεις λήξης του φεστιβάλ (26-27 Σεπτεμβρίου). Μεγάλο συνέδριο με τίτλο «Τέχνη Αισθητική Πολιτική: Ζητήματα Υλης» θα λάβει χώρα στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» στις 13 Σεπτεμβρίου, με θέμα την εξέλιξη της σύγχρονης τέχνης και τις πολιτικές και φιλοσοφικές της διαστάσεις και με κεντρικούς ομιλητές πολλούς καλλιτέχνες. Θα συντονίσει η προϊσταμένη του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Συραγώ Τσιάρα. Αξίζει να τονιστεί ότι για την αρχή του 2015 ετοιμάζεται νέα συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

agelioforos.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr