xenia-xalkidikh

Ξεχασμένο για άλλο ένα καλοκαίρι βρίσκεται το Ξενία Παλιουρίου

21 Αυγούστου 201215:13

 

xenia-xalkidikhΤο κτίριο του Ξενία στο Παλιούρι συνεχίζει και βρίσκεται αφημένο στην τύχη του εδώ και πολλά χρόνια. Το ερειπωμένο κτιριακό συγκρότημα βρίσκεται σε μια περιοχή απείρου φυσικού κάλους, στην παραλία Παλιουρίου όπου κάθε καλοκαίρι, σε καθημερινή βάση «συνωστίζονται» εκατοντάδες επισκέπτες θέλοντας να απολαύσουν το μπάνιο τους στη θάλασσα.

Σπασμένα τζάμια, ξηλωμένα κουφώματα, διαλυμένος εξοπλισμός, ετοιμόρροποι τοίχοι, σκουπίδια παντού στο εσωτερικό των κτιρίων είναι οι εικόνες που αντικρίζει κάποιος στο Ξενία. Μέχρι και πέρσι τα κτίρια ήταν ανοιχτά και έτσι όποιος ήθελε έμπαινε και χρησιμοποιούσε το χώρο είτε ως αποδυτήρια, είτε ως χώρο υγιεινής, διατρέχοντας βέβαια κίνδυνο για τη σωματική του ακεραιότητα από την πτώση επιχρισμάτων ή άλλων υλικών. Δεν πρέπει να αγνοεί κανείς τη φυσιολογική φθορά που επέρχεται λόγω του χρόνου αλλά και της απουσίας συντήρησης του συγκροτήματος. Φέτος έχει τοποθετηθεί συρματένια περίφραξη, η οποία εμποδίζει την είσοδο στο χώρο, προστατεύοντας παράλληλα τον κάθε επιτήδειο. Βέβαια ούτε λόγος για τον εξοπλισμό που κάποτε υπήρχε, αφού το κτίριο έχει λεηλατηθεί πολλές φορές στο παρελθόν και έχουν αφαιρεθεί όσα χρήσιμα υλικά και αντικείμενα υπήρχαν στα κτίρια του. Τα Ξενία όλης της χώρας ανήκουν στα ΕΤΑ(Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα). Όσες προσπάθειες και αν έγιναν κατά καιρούς από φορείς της Χαλκιδικής για την αναστροφή της κατάστασης, δεν απέδωσαν κανένα αποτέλεσμα και η κατάσταση επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο. Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την οικονομία της χώρας, όταν οι αρμόδιοι μιλούν για την ανάγκη αξιοποίησης του δημόσιου πλούτου και περιουσίας.

Ιστορία των Ξενία

Οι 36 συνολικά τουριστικές μονάδες Ξενία κατασκευάστηκαν, βάσει ενός προγράμματος λειτουργίας ξενοδοχείων του ΕΟΤ, από το 1950 έως το 1974. Η κατασκευή είχε σκοπό την ανάπτυξη του τουρισμού μέσω παραδειγματικών μονάδων. Τα ξενοδοχεία «Ξενία», σημαντικά, διεθνώς αναγνωρισμένα δείγματα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής στη μεταπολεμική, μετεμφυλιακή Ελλάδα, αποτελούν κομμάτι της σύγχρονης πολιτιστικής-αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της χώρας και της ιστορίας της. Τα Ξενία προγραμματίστηκαν με στόχο να προσφέρουν τουριστικά καταλύματα υψηλών προδιαγραφών και παράλληλα να υποδειχθεί στους ιδιώτες επιχειρηματίες το επιθυμητό επίπεδο των νέων ξενοδοχειακών μονάδων, που θα έπρεπε να κατασκευασθούν προκειμένου να αναπτυχθεί ο τουρισμός ως η νέα προσοδοφόρος οικονομική δραστηριότητα στην οποία στόχευε το κράτος.
Ο σχεδιασμός τους ακολούθησε κοινές αρχές, οι οποίες καλύπτουν μεγάλο εύρος θεμάτων, που και σήμερα απασχολούν την αρχιτεκτονική γενικότερα. Η χωροθέτηση τους, το κτιριολογικό τους πρόγραμμα, η σχέση με τον αστικό ιστό ή το τοπίο και η προβολή της ελληνικής φύσης ως προσφερόμενου αγαθού για τις δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου, η τυπολογική και κατασκευαστική τους οργάνωση(κτίρια με πτέρυγες και σκελετό από οπλισμένο σκυρόδεμα), ο σχεδιασμός των λεπτομερειών και η επιλογή των υλικών αλλά και των επίπλων και του λοιπού εξοπλισμού, είναι τα στοιχεία που οδήγησαν σε ένα μοναδικό και αξεπέραστο αποτέλεσμα που αξίζει να μελετηθεί από τις νεότερες γενιές.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr