Μια Θεσσαλονικιά δημιούργησε το ελληνικό Netflix για σινεφίλ

8 Απριλίου 202010:14

«Ή τώρα ή ποτέ»: αυτό σκέφτηκε η 27χρονη Δάφνη Μπεχτσή από τη Θεσσαλονίκη όταν αποφάσισε να αφήσει τις διδακτορικές σπουδές στη Βιολογία που έκανε στη Σκωτία και να επιστρέψει στην Ελλάδα για να κυνηγήσει το όνειρό της.

Μεγαλωμένη σε μια οικογένεια που είχε σχέση με τον κινηματογράφο, η Δάφνη είχε αναπτύξει από μικρή αγάπη για την 7η τέχνη ενώ ζώντας στη Θεσσαλονίκη ήρθε από νωρίς σε επαφή με τη μαγεία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και του ανεξάρτητου σινεμά. Βλέποντας το τελευταίο διάστημα το κινηματογραφικό τοπίο να αλλάζει σημαντικά με τη δυναμική είσοδο πλατφορμών όπως το Netflix, κατάφερε να εντοπίσει ένα σημαντικό κενό στην αγορά. «Υπάρχει κενό στο κομμάτι του on demand στον ανεξάρτητο κινηματογράφο. Είχα την ευκαιρία να πάω σε μεγάλα φεστιβάλ όπου είδα πολλές ταινίες που ήθελα να τις προτείνω σε φίλους αλλά δεν το έκανα γιατί ήξερα ότι δεν θα μπορούσαν να τις βρουν για να τις δουν», αναφέρει η ίδια μιλώντας στη Voria.gr.

Η Δάφνη έδωσε τη δική της απάντηση στο κενό αυτό δημιουργώντας το Cinobo, μια ελληνική συνδρομητική streaming πλατφόρμα διαθέσιμη σε Ελλάδα και Κύπρο όπου κάποιος μπορεί να παρακολουθήσει τη μεγαλύτερη συλλογή ανεξάρτητου κινηματογράφου, με εκατοντάδες ταινίες επιλεγμένες και κατηγοριοποιημένες. Οι ταινίες έχουν συμμετάσχει σε φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, είναι ελληνικές και ξένες, νέες και παλιές και έχουν επιλεγεί μία-μία από μια ομάδα έμπειρων επαγγελματιών. «Προσπαθούμε να έχουμε στην ταινιοθήκη αυτή ό,τι αξίζει να μπει και ό,τι αξίζει τον χρόνο των συνδρομητών μας», αναφέρει η δημιουργός του Cinobo.

Η πλατφόρμα δίνει πλέον την ευκαιρία στους συνδρομητές της είτε μέσω της ιστοσελίδας στoν υπολογιστή είτε μέσω εφαρμογής για κινητά και ipad να απολαύσουν όποτε θέλουν ταινίες που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα, από γαλλικές κωμωδίες μέχρι ισπανικά θρίλερ και ελληνικό κινηματογράφο.

Η πλατφόρμα βγήκε online στις 12 Μαρτίου και όπως υποστηρίζει η κ. Μπεχτσή, η ανταπόκριση είναι πολύ ενθαρρυντική. «Είμαι πολύ χαρούμενη, ενθουσιασμένη και συγκινημένη. Ο κόσμος είναι πολύ καλός και υποστηρικτικός. Μας στέλνουν μηνύματα και μας λένε: “Επιτέλους, κάτι τέτοιο”, “Το καλύτερο μέσα στην καραντίνα”, “Χρόνια το περιμέναμε”. Είμαι χαρούμενη αλλά υπάρχει και ένας φόβος για το πώς θα προχωρήσει το εγχείρημα αυτό γιατί έχουμε μπροστά μας άγνωστα νερά. Είμαι όμως σίγουρα αισιόδοξη», αναφέρει.  Άλλωστε για να φτάσει στο σημείο αυτό, η ίδια και η ομάδα της έπρεπε να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις, όπως το στήσιμο ενός τεχνολογικά απαιτητικού πρότζεκτ και η εξασφάλιση ιδιωτικής χρηματοδότησης. «Το εγχείρημα ήταν αρκετά ελκυστικό για χρηματοδότηση γιατί κάλυπτε πράγματι ένα κενό στην αγορά και έτσι πίστεψαν πολλοί σε αυτό», εξηγεί.

Η έναρξη του Cinobo και η καραντίνα

Η κ. Μπεχτσή λέει πως η χρονική στιγμή της κυκλοφορίας της πλατφόρμας ήταν καθαρά τυχαία και δεν είχε καμία σχέση με την έναρξη της καραντίνας. «Την ημέρα που ανακοινώνουμε την έναρξη του Cinobo, έκλεισαν οι κινηματογραφικές αίθουσες. Δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε. Είναι πολύ δύσκολη συνθήκη με άγνωστες επιπτώσεις για την κινηματογραφία. Δεν είμαστε χαρούμενοι. Η καραντίνα μπορεί να έδωσε μια ώθηση στο ξεκίνημα αλλά το αν είναι θετικό (για τη συνέχεια) θα φανεί στο χειροκρότημα, αφού είμαστε όλοι καλά και επιστρέψει η κινηματογραφία σε μια υγιή κατάσταση», τονίζει.

Ο στόχος της κ. Μπεχτσή και της ομάδας είναι να καταφέρει να συγκεντρώσει το καλύτερο δυνατό περιεχόμενο προκειμένου να κρατήσει τους συνδρομητές και να αποκτήσει καινούργιους αλλά και όταν υποχωρήσει ο ιός, να πραγματοποιήσει δράσεις -όπως κινηματογραφικά αφιερώματα- που θα επιτρέψουν την αλληλεπίδραση με το κοινό της πλατφόρμας.

Cinobo

Η πλατφόρμα ανανεώνεται σε εβδομαδιαία βάση με μία «Πρεμιέρα Cinobo» και δύο νέες προσθήκες, ενώ παρουσιάζει ανά 15 ημέρες εκτενή αφιερώματα και συλλογές. Η υπηρεσία παρέχει τη δυνατότητα προβολής ταινιών σε High Definition και με 5.1 surround ήχο για την ultimate κινηματογραφική εμπειρία. Είναι διαθέσιμη σε ηλεκτρονικό υπολογιστή μέσω ιστοσελίδας, καθώς επίσης μέσω της Cinobo εφαρμογής σε smartphone και tablet (Αndroid, iOS) και Smart TV (Android, LG). Με μία μηνιαία συνδρομή ο χρήστης έχει απεριόριστη πρόσβαση από όλες τις υποστηριζόμενες συσκευές, δυνατότητα θέασης σε δύο οθόνες ταυτόχρονα και τη δυνατότητα να ακυρώσει και να συνεχίσει τη συνδρομή του ανά πάσα στιγμή χωρίς επιπλέον χρεώσεις.

Το Cinobo παρέχει τη δυνατότητα προβολής εκτός σύνδεσης (offlineviewing) για προβολή ταινιών on the go, λειτουργία continuewatching για συνέχεια αναπαραγωγής της ταινίας από οποιαδήποτε συσκευή, δυνατότητα πρόσθεσης ταινιών στη λίστα του χρήστη και λειτουργία γονικού ελέγχου.

voria.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr