Σήμερα η εκλογή Σακελλαροπούλου στην Προεδρία – Δείτε LIVE τη Ψηφοφορία

22 Ιανουαρίου 202010:59

Σε μία από τις σπάνιες φορές που η Ολομέλεια της εθνικής αντιπροσωπείας συνεδριάζει σε κλίμα «εθνικής ενότητας», αναμένεται σήμερα το πρωί στις 10.30 να ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας δήλωσε σχετικά πως «εκτιμάμε –με βάση τις επίσημες τοποθετήσεις των κομμάτων– ότι η υποψήφια κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, που πρότεινε εκ μέρους της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα εξασφαλίσει πολύ περισσότερες από τις απαιτούμενες –κατά το Σύνταγμα– 200 ψήφους».

Η αριθμητική των κομμάτων που έχουν δηλώσει τη στήριξή τους –Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ– οδηγεί σε έναν αριθμό που υπερβαίνει τις 260 ψήφους. Συνεπώς, αύριο, με το πέρας της ψηφοφορίας, αναμένεται και επισήμως να αναδειχθεί για πρώτη φορά στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα μια γυναίκα, με ευρύτατη αποδοχή των πολιτικών δυνάμεων, από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία».

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως η επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου συνιστά μια υπέρβαση και θα ενσαρκώνει την ενότητα του έθνους. Κυρίως όμως, εκεί όπου εστιάζουν είναι πως, λόγω της υπερβατικότητας, «είναι μια επιλογή από το μέλλον που συμβολίζει τη νέα εποχή στην οποία έχει εισέλθει η χώρα».

Στα αμιγώς διαδικαστικά, η κ. Σακελλαροπούλου θα βρίσκεται στην «έδρα της», δηλαδή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου θα της ανακοινωθεί το αποτέλεσμα. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος θα παραμείνει στα καθήκοντά του μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας του, στις 13 Μαρτίου, οπότε θα τον διαδεχθεί η κ. Σακελλαροπούλου.

Για όσους αρέσκονται στην αριθμητική, το απόλυτο ρεκόρ μέχρι σήμερα στις ψήφους το έχει η πρόταση του Κώστα Καραμανλή τον Φεβρουάριο του 2005: τότε ο Κάρολος Παπούλιας εξελέγη με 279 ψήφους από τους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθεί ο Κωστής Στεφανόπουλος ο οποίος το 2000 έλαβε 269 ψήφους, επίσης από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Πολύ μεγάλο αριθμό ψήφων είχε λάβει και ο Προκόπης Παυλόπουλος, που ανέλαβε το ύπατο πολιτειακό αξίωμα ψηφιζόμενος από 233 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. Αν δεν υπάρξει κάποια έκτακτη απουσία, η κ. Σακελλαροπούλου αναμένεται να λάβει 265 ψήφους από το σύνολο 266 των τριών κομμάτων, καθώς δεν θα την ψηφίσει ο Αντώνης Σαμαράς λόγω προγραμματισμένου ταξιδιού στο εξωτερικό. 

Δείτε ζωντανά τη ψηφοφορία εδώ: 

 http://https://parltv.live.grnet.gr/webtv/

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr