Στο Βαγιοχώρι το νέο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων της Θεσσαλονίκης

5 Απριλίου 201623:00

Συνεδριάζει εκτάκτως απόψε στις 8 το βράδυ το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Βόλβης, καθώς είναι ο επόμενος (όπως αποκαλύπτεται κι από τη σχετική πρόσκληση) στο νομό Θεσσαλονίκης όπου θα δημιουργηθεί νέο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr οι ενέργειες του δημάρχου, Διαμαντή Λιάμα, να μη γίνει κέντρο φιλοξενίας σε κάποια από τις τουριστικές περιοχές του Δήμου (Στρυμονικός κόλπος) απέδωσαν, σε συνεργασία και με τον βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο.

Τελικά, όπως ενημερώθηκε ο Δήμαρχος με χτεσινό έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας και συντονιστή του Διυπουργικού για το Προσφυγικό, Δημήτρη Βίτσα, το σχέδιο είναι να δημιουργηθεί κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Βαγιοχωρίου, το οποίο είναι κλειστό και εγκαταλειμμένο και όπου παλιότερα είχε φιλοξενηθεί εκεί το εργοτάξιο της Εγνατίας Οδού.

Το Βαγιοχώρι δεν είναι τουριστική περιοχή, αλλά ένα χωριό λίγων κατοίκων κοντά στη Νυμφόπετρα, στον πρώην δήμο Εγνατίας. Είναι άλλωστε ένας οικισμός παλιννοστούντων κυρίως, οπότε οι άνθρωποι αυτοί ξέρουν από προσφυγιά και οι όποιες αντιδράσεις ελπίζουν όλοι πως θα είναι περιορισμένες.

Ο κ. Λιάμας μιλώντας στη Voria.gr δε θέλησε να μιλήσει για το χώρο, επιβεβαιώνοντας πάντως τις εξελίξεις. Μίλησε όμως για την κατασκήνωση του Σταυρού, τονίζοντας ότι «ήταν πρωταρχικό μέλημά μας να αποτρέψουμε τη δημιουργία κέντρου προσφύγων στις κατασκηνώσεις, αλλά και στο σύνολο των τουριστικών περιοχών του Στρυμονικού κόλπου. Ήμασταν θετικοί στη φιλοξενία προσφύγων, αλλά σε περιοχή όπου δε θα δημιουργείται πρόβλημα. Ειδικά πρόβλημα με τον τουρισμό. Δυστυχώς, τα μηνύματα που είχαμε από όλους τους τουριστικούς πράκτορες ήταν συγκεκριμένα. Ρωτούσαν εάν θα δημιουργηθεί κέντρο προσφύγων στην παραλιακή ζώνη και σε τέτοια περίπτωση απειλούσαν με ακυρώσεις. Θα ενημερώσω απόψε το δημοτικό συμβούλιο για τον χώρο που προτείνει το υπουργείο και θα αποφασίσουμε από κοινού. Πάντως, πρόκειται για χώρο όπου η εγκατάσταση προσφύγων δε θα αποτελεί ελπίζω πρόβλημα».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Voria.gr, το υπουργείο ζητεί την παραχώρηση του πρώην Δημοτικού Σχολείου Βαγιοχωρίου για να χρησιμοποιηθεί ως χώρος φιλοξενίας προσφύγων, χωρίς όμως να προσδιορίζει τον αριθμό των ατόμων που θα φιλοξενηθούν.

Στο χώρο ήδη έχει πραγματοποιηθεί αναγνώριση από αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr