«Τα Νέα»: Ο Τσίπρας συμμετείχε σε εταιρεία έως το 2010 χωρίς να την εμφανίζει στα πόθεν έσχες του

5 Απριλίου 201611:08

Για την εταιρεία «Αγνάντι ΟΕ» που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Παππάς, η οποία συνεστήθη το 2007 και λύθηκε στο τέλος του 2015, γράφει σήμερα η εφημερίδα «Τα Νέα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρώτος μεταβίβασε το μερίδιό του στην αδελφή του στις αρχές του 2010, λίγο αφότου εξελέγη βουλευτής – ωστόσο, η συμμετοχή του δεν εμφανίζεται στα δημοσιοποιημένα πόθεν έσχες του. Ο δεύτερος παρέμεινε και μετά τη μετακόμισή του στο Μέγαρο Μαξίμου. Η εταιρεία, με άγνωστη λοιπή δραστηριότητα, εμφανίζεται να έχει αποκτήσει ακίνητο στη Σέριφο.

Το δημοσίευμα των «Νέων»

Παραλείψεις στις δηλώσεις πόθεν έσχες του πρωθυπουργού πιστοποιούν τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους τα «Νέα». Σύμφωνα με αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει δηλώσει ούτε τη συμμετοχή του σε μια ομόρρυθμη εταιρεία που είχε ιδρύσει από κοινού με τον Νίκο Παππά και άλλο ένα, αυτοδιοικητικό, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ το 2007, ούτε το χρηματικό ποσό που εισέπραξε από την αδελφή του, όταν της μεταβίβασε το μερίδιό του τον Ιανουάριο του 2010, ενώ είχε εκλεγεί βουλευτής τρεις μήνες νωρίτερα.

Ο συνεταιρισμός των τριών

Ηταν Ιούνιους του 2007. Τρεις φίλοι, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Παππάς και ο Χρήστος Καραμάνος αποφασίζουν να ιδρύσουν συνεταιρικά μια τεχνική εταιρεία. Ο πρώτος και ο τρίτος είναι πολιτικοί μηχανικοί. Ο Παππάς δεν έχει επαγγελματική σχέση με το αντικείμενο και εκείνη την εποχή φέρεται ότι ζει στη Βρετανία. Εντάσσεται ωστόσο στο σχήμα, καταβάλλοντας, σύμφωνα με το καταστατικό, τα 33.000 ευρώ που του αναλογούν, ως το μερίδιο του αρχικού κεφαλαίου, που ανερχόταν στα 99.000 ευρώ.

Η εταιρεία βαπτίζεται «Αγνάντι ΟΕ» και αλλάζει σύνθεση στις αρχές του 2010. Ο Αλέξης Τσίπρας -που κατά την ίδρυσή της είχε μόλις εμφανιστεί στην κεντρική πολιτική σκηνή, ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του Συνασπισμού στον δήμο Αθηναίων- μεταβιβάζει το μερίδιό του λίγο μετά τις εκλογές του 2009, οπότε και εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής. Ως αγοράστρια του μεριδίου εμφανίζεται η αδελφή του, Ζαννέτ.

H Ζανέτ Τσίπρα, αριστερά της Περιστέρας, στη βουλή:

jannete

Ο άλλοι δύο συνέταιροι παραμένουν στο σχήμα μέχρι τη λύση της «Αγνάντι» το 2015 – όταν πια ο Παππάς είναι ήδη βουλευτής και υπουργός και ο Καραμάνος έχει από τον Ιούνιο του 2014 εκλεγεί στο Συμβούλιο της Περιφέρειας Αττικής και υπηρετεί ως αντιπεριφερειάρχης Οικοδομικών υπό τη Ρένα Δούρου.

karamanos

Το οικόπεδο στη Σέριφο

Σύμφωνα με το κατασταικό της εταιρείας, σκοπός της είναι η «κατασκευή οικοδομών ανηκόντων στην εταιρεία ή σε τρίτους», καθώς και η «ανάληψη κάθε είδους εργολαβιών και κάθε είδους έργου, δημοσίου ή ιδιωτικού». Πράγματι, λίγες ημέρες μετά την ίδρυσή της, το καλοκαίρι του 2007, η «Αγνάντι ΟΕ» προέβη σε αγορά άρτιου και οικοδομήσιμου οικοπέδου εμβαδού 6.055 τετραγωνικών μέτρων στη θέση Ψηλός Γκρεμνός ή Γιαλούδι της Σερίφου. Το ακίνητο αγοράστηκε αντί 40.000 ευρώ.

Στη δήλωση πόθεν έσχες που υπέβαλε ο Τσίπρας το 2010 δεν υπάρχει εγγραφή σχετική με τη συμμετοχή του στην εταιρεία. Σύμφωνα με τον νόμο, η δήλωση έπρεπε να περιλαμβάνει όλα τα περιουσιακά του στοιχεία μέχρι την 31/12/2009, άρα και τη σχέση του με την «Αγνάντι ΟΕ», η οποία λύνεται στις 11 Ιανουαρίου 2010.

Παράλειψη -και μάλιστα διπλή- υπάρχει και στο πόθεν έσχες της επόμενης χρονιάς, που υποβλήθηκε το 2011 και αφορά το οικονομικό έτος 2010. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν δήλωσε τη μεταβίβαση του εταιρικού του μεριδίου, ούτε το ποσό των 33.000 ευρώ που, σύμφωνα με το ιδιωτικό συμφωνητικό, η Ζαννέτ Τσίπρα «κατέβαλε σε μετρητά στον πωλητή» αδελφό της, προκειμένου να αποκτήσει το 1/3 της «Αγνάντι». Εκείνη τη χρονιά ο Τσίπρας δηλώνει μόνο το ακίνητο 114 τ.μ. στην Κυψέλη στο οποίο διαμένει.

Το στοιχείο που καθιστά αξιοσημείωτη την παράλειψη είναι ότι έτσι δεν φαίνεται το ακίνητο της Σερίφου που είχε αγοραστεί το 2007. Νομικοί κύκλοι εξηγούσαν στα «Νέα» ότι η μη δήλωση της εταιρείας την καθιστά έτσι όχημα κτήσης άλλου, μείζονος περιουσιακού στοιχείου -του οικοπέδου των 6 στρεμμάτων. Ούτως ή άλλως, πρόκειται για δηλώσεις ετών για τα οποία ο έλεγχος έχει περαιωθεί, οπότε, σύμφωνα με τον νόμο, δεν επιτρέπεται διορθωτική δήλωση.

Η λύση

Η «Αγνάντι ΟΕ» συνεχίζει να υπάρχει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 -δώδεκα μήνες αφότου ο Τσίπρας είχε έρθει στην εξουσία. Ο Τσίπρας και ο Παππάς είναι πια στο Μαξίμου. Ο πρώτος δεν είναι πια εταίρος, αλλά ο δεύτερος παραμένει ως το τέλος της χρονιάς. Τότε και οι τρεις εταίροι (Παππάς, Καραμάνος και Ζαννέτ Τσίπρα) αποφασίζουν τη λύση της.

Είναι άγνωστο αν ο Νίκος Παππάς, που στο μεταξύ έχει εκλεγεί βουλευτής και διοριστεί υπουργός, έχει συμπεριλάβει στη δική του δήλωση την εταιρική του συμμετοχή. Τα πόθεν έσχες για τις δύο τελευταίες χρονιές δεν έχουν ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα. Εκείνο πάντως που προκύπτει και από το ιδιωτικό συμφωνητικό για τη λύση της εταιρείας είναι ότι το οικόπεδο της Σερίφου ήταν ακόμη στην κυριότητά της. Η «Αγνάντι» βρίσκεται τώρα υπό εκκαθάριση, με εκκαθαριστές τους ίδιους τους εταίρους της. Οπως συγκεκριμένα αναφέρεται στο συμφωνητικό, οι τρεις «ενεργούντες από κοινού, θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την εκκαθάριση της εταιρείας (…) και στη διανομή της απομένουσας εταιρικής περιουσίας μεταξύ τους κατά την αναλογία της συμμετοχής τους στο εταιρικό κεφάλαιο και την εταιρική περιουσία, ήτοι κατά το 1/3 στον καθένα των εταίρων, περιλαμβανομένου και του ακινήτου της εταιρείας».

Το μπλακ άουτ στη δημοσίευση των πόθεν έσχες

Η τελευταία δημοσίευση των πόθεν έσχες βουλευτών και ευρωβουλευτών έγινε στις 16 Δεκεμβρίου 2013. Ήταν για το οικονομικό έτος 2012, δηλαδή χρήσης 2011. Έκτοτε, οποιαδήποτε πληροφορία γύρω από τη δημοσίευση νέων στοιχείων είτε κινείται στη σφαίρα της εικασίας είτε δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί με ασφάλεια. Όλα αυτά ενώ εκκρεμεί η δημοσίευση των δηλώσεων τεσσάρων χρόνων -δηλαδή τα έτη χρήσης 2012, 2013, 2014 και 2015.

Πώς φτάσαμε ως εδώ; Λίγο πριν κλείσει το Κοινοβούλιο για τις διακοπές των Χριστουγέννων (Δεκέμβριος 2015), είχε διαρρεύσει η πληροφορία ότι η υπηρεσία για τον έλεγχο των πόθεν έσχες είχε δώσει εντολή για τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων έτους χρήσης 2012. Οι διαδικασίες όμως δεν προχώρησαν με την έναρξη του νέου έτους. Ο λόγος; Οι αρμόδιοι αρχικώς υποστήριξαν ότι το προσωπικό που διαθέτει η Βουλή δεν ήταν αρκετό για το σκανάρισμα των δηλώσεων.

Μεσολάβησε τον Μάρτιο όμως και η αντικατάσταση του προϊσταμένου της υπηρεσίας για τα πόθεν έσχες της Βουλής Βασίλη Θώδα από τη Σταματία Γαρεδάκη. Η τελευταία είναι νομικός στέλεχος του ΣΔΟΕ και αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Ελέγχου Εκλογικών Δαπανών και Παραβάσεων του υπουργείου Εσωτερικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν το τελευταίο δεκαήμερο, η δημοσίευση των δηλώσεων έτους χρήσης 2012 δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή πριν από τις γιορτές του Πάσχα. Οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει από την εποχή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην προεδρία της Βουλής και του Γιώργου Καλαντζή στην προεδρία της Επιτροπής Πόθεν Εσχες.

Από την ίδια γραμμή πληροφόρησης λέγεται ότι το σκανάρισμα των πόθεν έσχες εκείνης της χρονιάς έχει ολοκληρωθεί και αυτή την περίοδο διεξάγεται ο τελευταίος έλεγχος για τυχόν απώλειες σελίδων και άλλα τινά. Ομοίως υποστηρίζεται ότι η σημερινή διοίκηση της Βουλής έχει αναθέσει στους ειδικούς την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών για τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων έτους χρήσης 2013.

Στο μεταξύ, φαίνεται ότι πετάνε το μπαλάκι στη Ζωή. Τον τελευταίο έναν χρόνο σε κάθε ερώτημα που τίθεται σε αρμοδίους σχετικά με τις μεγάλες καθυστερήσεις που καταγράφονται γύρω από τη δημοσίευση των πόθεν έσχες πολιτικών προσώπων, η απάντηση συνοδεύεται με το όνομα της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Στην πρώην πρόεδρο της Βουλής καταλογίζονται σημαντικές ολιγωρίες, ότι δηλαδή μέχρι τον περασμένο Ιούλιο δεν είχε προχωρήσει στη σύσταση της αρμόδιας επιτροπής, Ωστόσο, καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις υπογραμμίζουν ότι η επτάμηνη καθυστέρηση που χρεώνεται στην πρώην πρόεδρο του Κοινοβουλίου δεν είναι επαρκής λόγος για να μην έχουν δημοσιοποιηθεί οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης.

Πηγή : iefimerida.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr