Θεσσαλονίκη: Φόβοι για μόνιμα λουκέτα σε καταστήματα – «Τρέμουμε την άρση»

22 Απριλίου 202009:53

Τρέμουν για την επόμενη μέρα μετά την άρση των μέτρων κατά κορωνοϊού οι καταστηματάρχες και ζητούν οριζόντια μέτρα στήριξης

Αβεβαιότητα, λουκέτα και πτώση τζίρου έως και 90% προβλέπουν οι καταστηματάρχες της πόλης μας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Παντελή Φιλιππίδη, και υπογραμμίζουν την ανάγκη λήψης από την κυβέρνηση οριζόντιων μέτρων στήριξης των επαγγελματιών.

Τα περισσότερα καταστήματα παραμένουν κλειστά στο πλαίσιο του περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Εν τω μεταξύ οι πρώτες πληροφορίες για την σταδιακή άρση των μέτρων έχουν ήδη αρχίσει να κυκλοφορούν. Πώς θα είναι άραγε η εικόνα στα καταστήματα της Θεσσαλονίκης και τι ισχύει τώρα;

«Αυτή την στιγμή που μιλάμε είμαστε στο απόλυτο μηδέν. Από όσα γνωρίζουμε τα καταστήματα θα ανοίξουν μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Φημολογείται πως πρώτα θα λειτουργήσουν τα καταστήματα εστίασης και μετά οι μικρές επιχειρήσεις. Το πιο σημαντικό δεν είναι όμως αν θα ανοίξουν τα καταστήματα, αλλά πώς θα ανοίξουν και τι θα αντιμετωπίσουμε τότε» τόνισε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Παντελής Φιλιππίδης.

Εξήγησε πως «η αγορά για να ανοίξει πρέπει να έχει κόσμο και όχι μόνο να έχουν αναμμένα φώτα τα καταστήματα. Η κυβέρνηση καλώς θα ανοίξει σταδιακά τα μαγαζιά, όμως το ζήτημα είναι και ποια θα είναι η δυνατότητα της αγοράς να ανοίξει δεδομένου πως τώρα έχει συσσωρευμένα χρέη. Το μηδενικό ταμείο δημιουργεί χρέη».

«Ένα κατάστημα πχ εστίασης για να επαναλειτουργήσει θα πρέπει να προμηθευτεί προϊόντα, να προετοιμαστεί. Και να προετοιμαστεί όμως για πόσο ποσοστό καταναλωτών άραγε; Για το 50% ή για το 10% σε σχέση με τους πελάτες που εξυπηρετούσε το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι;» διερωτήθηκε.

«Οι επαγγελματίες τρέμουν για την επόμενη μέρα μετά την άρση των μέτρων»

3f1b.jpg

Ο κ. Φιλιππίδης υπογράμμισε πως οι επαγγελματίες «τρέμουν για την επόμενη μέρα μετά την άρση των μέτρων» και εξήγησε ότι δεν έχουν βγει ακόμη από την 10ετή κρίση, ειδικά στον χώρο ένδυσης και υπόδησης. Τόνισε πως «το 2019 δεν ήταν μια καλή χρονιά για το εμπόριο, ενώ δύο μόλις μήνες πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού ένα στα δύο καταστήματα δήλωνε πως ήταν κάτω από τον περσυνό του τζίρο. Οπότε αναλογιστείτε πώς ήμασταν σε μια ήδη άσχημη περίοδο, και μετά ήρθε και ο κορωνοϊός».

Κίνδυνος για χιλιάδες λουκέτα

Ο πρόεδρος του ΕΣΘ υποστήριξε πως «αν δεν προσέξει η κυβέρνηση θα υπάρξουν χιλιάδες λουκέτα. Δεν πρέπει να μπουν μέτρα ρέγουλας γιατί αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση που παρόμοιά της δεν έχουμε ξαναζήσει στο παρελθόν. Για παράδειγμα θεωρώ πως δεν υπάρχει η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να πληρωθούν επιδόματα ως τον Αύγουστο ή να πληρωθούν επιταγές σε 75 μέρες. Δεν αρκεί πχ να μας χαριστούν χρέη ή να πληρώσουμε λιγότερο ενοίκιο κλπ. Τα όποια μέτρα ληφθούν πρέπει να είναι οριζόντια 100%, να μην αποκλειστεί κανείς. Είμαστε μια αλυσίδα και ο καθένας μας είναι ένας κρίκος της. Αν σπάσει η αλυσίδα το αποτέλεσμα θα είναι τραγικό». Παράλληλα σχολίασε πως τα έσοδα θα μειωθούν ραγδαία. «Εκτιμώ πως θα είμαστε στο 10-20% του περσινού μας τζίρου με αυτό να έχει τραγικές επιπτώσεις για την οικονομία», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΣΘ και τόνισε: «Εμείς θα πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας αλλά στον χρόνο που μπορεί η κάθε επιχείρηση και όχι μέσα σε 3 μήνες».

Εμπόριο και τουρισμός με τις μεγαλύτερες απώλειες

Ο κ. Φιλιππίδης σημείωσε πως το εμπόριο εσωτερικής κατανάλωσης και ο τουρισμός είναι δύο τομείς που στηρίζουν την οικονομία της χώρας και που θα πληγούν περισσότερο από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού. «Πέρυσι είχαμε 18 δις ευρώ εισπράξεις από τον τουρισμό. Τριάντα δύο εκατομμύρια τουρίστες ήρθαν στην χώρα και από αυτούς μόλις τα 2 εκατομμύρια ήταν εσωτερικοί τουρίστες. Με δεδομένη την αβεβαιότητα που υπάρχει, τις ακυρώσεις πτήσεων, αλλά και την πρόσφατη είδηση για λουκέτο αεροπορικής εταιρείας ποιος Άγγλος, Γερμανός, Ιταλός θα αποφασίσει να έρθει για τουρισμό στην Ελλάδα;», σχολίασε.

 

 

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr