Το «Βατερλώ» της Κυβέρνησης…του Στέλιου Βαλιάνου

3 Μαΐου 201712:26

Η πολυαναμενόμενη συμφωνία με την Τρόικα έκλεισε ανήμερα της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Η σθεναρή διαπραγματευτική αντίσταση της Κυβέρνησης κατέληξε σε Βατερλώ.

Από το «ούτε ένα ευρώ μέτρα» του Πρωθυπουργού , στις μεγαλύτερες μειώσεις εισοδήματος που υπέστησαν ποτέ οι Έλληνες Πολίτες

Περικόπτεται έως 18% η προσωπική διαφορά στις κύριες συντάξεις από 1/1/2019. Θα θιγούν 900.000 συνταξιούχοι που παίρνουν κύρια σύνταξη πάνω από τα 700 ευρώ.Μεγάλοι χαμένοι οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ, οι συνταξιούχοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με πολλά έτη ασφάλισης και γενικότερα όσοι παίρνουν πάνω από 1300 ευρώ (ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ, πρώην ευγενή Ταμεία). Η μέση μείωση της σύνταξης θα είναι 9% μαζί στην προσωπική διαφορά σε κύριες και επικουρικές.

Από 1.1.2020 (ή το 2019 αν δεν πιαστούν οι στόχοι) η μείωση του αφορολόγητου από 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ θα φέρει επιβάρυνση από 650 ευρώ ακόμη και για τους φτωχότερους.

Η μείωση του αφορολόγητου θα φέρει απώλειες και για όσους παίρνουν σύνταξη πάνω από 474 ευρώ καθώς δεν θα καλύπτονται από το αφορολόγητο.

Το 2018 προβλέπονται μέτρα 447 εκατ. ευρώ από το 2018 με περικοπές επιδομάτων ανεργίας, τέκνων, φτώχειας και φυσικών καταστροφών, στήριξης οικογενειών και επιπλέον μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 58 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προβλέπεται η κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες, κάτι που θα αυξήσει το φορολογικό βάρος κατά 121 εκατ. ευρώ.

Οι κ. Τσίπρας και Καμμένος τα έδωσαν όλα και δεν πήραν τίποτα. Υπέγραψαν το τέταρτο μνημόνιο και δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ χρηματοδότηση. Συμφώνησαν σε νέα μέτρα χωρίς να έχουν εξασφαλίσει τίποτα για το χρέος . Η προμετωπίδα τους , η ρύθμιση του χρέους παραπέμπεται στις καλένδες των Γερμανικών εκλογών , με κίνδυνο να χαθεί και η ποσοτική χαλάρωση. Δεσμεύουν τη Χώρα για χρόνο μεταγενέστερο της λήξης της θητείας τους. Παραδόθηκαν αμαχητί και μαζί παρέδωσαν και τις  κόκκινες γραμμές τους (ΔΕΗ, Κυριακές με ανοικτά καταστήματα, ομαδικές απολύσεις χωρίς υπουργική απόφαση, απελευθέρωση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων κλπ) .

Είναι και πονηροί . Μεταθέτουν τα μέτρα για το 2019. Γνωρίζουν ότι δεν θα είναι Κυβέρνηση τότε και επιδιώκουν οι περικοπές των συντάξεων και του αφορολογήτου να εφαρμοσθούν με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου  η ΝΔ να υποστεί άμεσα τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής της επαχθούς πολιτικής. Ποντάρουν στην κοντή μας μνήμη.

Η ιστορία όμως έγραψε. Αυτό είναι το δεύτερο μνημόνιο που υπογράφει ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ και μάλιστα πολύ πριν ολοκληρωθεί το (επίσης δικό τους)  τρίτο , τον Ιούλιο του 2018. Λογικό είναι: Οι τροϊκανοί βρήκαν εύκολο συνομιλητή . Του ικανοποιούν το μοναδικό αίτημα του, την παραμονή στην εξουσία και του παίρνουν τα πάντα. Κυβέρνηση που ξεπούλησε το σύνολο της Δημόσιας Περιουσίας για 99 χρόνια (κάτι που δεν τόλμησε να κάνει ουδείς των προηγούμενων Πρωθυπουργών) θα κολλούσε μπροστά σε 4 δις νέα μέτρα για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα;  

Το νέο μνημόνιο του κ. Τσίπρα χτυπάει ευθέως τους φτωχούς αυτής της Χώρας αφού φορολογεί και τον συνταξιούχο των 450 ευρώ.

Δεν πειράζει. Θα έχουμε μεγάλο πλεόνασμα, για το οποίο η μόνη που πανηγυρίζει είναι η Κυβέρνηση , γιατί όλοι οι υπόλοιποι ματώσαμε για να επιτευχθεί.

Για δύο πράγματα είμαστε σίγουροι:

Το πρώτο είναι ότι η καθυστέρηση ενός χρόνου για να κλείσει η συμφωνία χειροτέρεψε κατά πολύ τα πράγματα. Στο χρόνο που διέρρευσε τα σχέδια Τσίπρα ματαιώθηκαν: ούτε το ΔΝΤ αποχώρησε , ούτε κάποια μεγάλη πολιτική μεταβολή έγινε στην Ευρώπη (πχ Λεπέν) , όπως θα προσδοκούσε η Κυβέρνηση.  

Το δεύτερο είναι  τα σιδερόφρακτα 153 «Ναι σε όλα» .

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr