Ξεκίνησαν οι επαναπροωθήσεις μεταναστών από τα ελληνικά νησιά -Εφτασε το πρώτο πλοίο στην Τουρκία [εικόνες]

4 Απριλίου 201611:37

Έφτασε σήμερα στο Δικελί της Τουρκίας το πρώτο επιβατηγό πλοίο που μεταφέρει μετανάστες από την Ελλάδα.

Η μεταφορά έγινε βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

Την είδηση της άφιξης στο Δικελί μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Ρόιτερς και του Γαλλικού Πρακτορείου.

ref2_2 rfef5

Η διαδικασία επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία ξεκίνησε σήμερα στις 7:30 το πρωί, όταναπέπλευσε το πρώτο πλοίο από Μυτιλήνη με 138 μετανάστες. Παράλληλα πλοίο με 66 άτομα απέπλευσε και από τη Χίο.

Από τα ξημερώματα με πέντε λεωφορεία μετανάστες και πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του νησιού της Μυτιλήνης και άρχισαν να επιβιβάζονται στα πλοία. Οι μετανάστες να συνοδεύονται ο καθένας και από έναν άνδρα του FRONTEX στο καράβι. Οι ξένοι αστυνομικοί θα συνοδεύσουν κάθε μετανάστη και θα τον παραδώσουν στην Τουρκία.

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες κατάγονται από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής υπηρεσίας συνοριακής φύλαξης (Frontex).

Υπενθυμίζεται πως βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας από τις 4 Απριλίου θα ξεκινούσε η διαδικασία επαναπροώθησης όσων μεταναστών έφταναν παράνομα στις Ελλάδα από τις 20 Μαρτίου και μετά.
Η συμφωνία αυτή, μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, προβλέπει την επιστροφή όλων των μεταναστών και προσφύγων, ακόμη κι αυτών που προέρχονται από τη Συρία και οι οποίοι έχουν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα.
Σε αντάλλαγμα η ΕΕ θα δεχτεί χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία, ενώ θα διαθέσει περισσότερα οικονομικά κονδύλια στην Άγκυρα, καθεστώς μετακίνησης ελεύθερου ταξιδιωτικής βίζας στους Τούρκους, νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία, αλλά και άνοιγμα των διαπραγματεύσεων για ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας στην ΕΕ.

Πηγή : iefimerida.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr